Как да приготвим перфектната баница със сирене? Вариант 1

Баницата е една от най-обичаните български закуски, която присъства на трапезата по всяко време на годината. Тя е перфектният избор за закуска, обяд или вечеря. Вкусната, сочна баница със сирене е класика, която никога не излиза от мода. Ако искате да я приготвите у дома и да се насладите на автентичния й вкус, следвайте нашата проста рецепта.

Необходими продукти:

  • Кори за баница – 1 пакет (500 г)
  • Масло – 150 мл
  • Яйца – 5 бр. (може да се използват и 2 или 3 яйца)
  • Кисело мляко – 1 кофичка (400 г)
  • Бакпулвер – 1 бр.
  • Сирене – 300 г (или повече, ако харесвате да има повече сирене)
  • Добавянето на кашкавал и други съставки е по избор

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяне на сместа
    В купа разбийте яйцата и добавете киселото мляко и бакпулвера. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
  2. Натрошаване на сиренето
    Натрошете сиренето на малки парченца в отделен съд.
  3. Приготвяне на мазнината
    Разтопете маслото и го смесете с олиото, за да получите равномерна смес.
  4. Намазване на корите
    С четка намажете корите с мазнината, като използвате сместа от масло и олио. Работете по две кори наведнъж, за да получите хрупкава и сочна структура на баничката. На всяка двойка кори сипвайте равномерно по 5-6 супени лъжици от сместа и поръсвайте със сирене.
  5. Навиване на корите
    Навийте корите на рулца откъм късата им страна, за да се получат по-дебели и сочни парчета. След това поставете рулата в тава, намазана с мазнина, подреждайки ги на охлюв. Намажете отгоре с малко мазнина, за да се получи хубава златиста коричка.
  6. Печене
    Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180°C. Печете за около 40-45 минути, докато баницата стане златиста и хрупкава.
  7. Задушаване на баницата
    След като баницата е готова, извадете я от фурната, завийте я с кърпа. Оставете я за около 10-15 минути.
  8. Сервиране
    Поднесете готовата баница със сирене с чаша айрян и се наслаждавайте на невероятния вкус!

Съвети за перфектната баница:

  • Ако предпочитате по-сочна баница, добавете малко повече кисело мляко или сирене.
  • За по-хрупкава коричка, не забравяйте да намажете баницата с мазнина преди и след печенето.
  • Можете да експериментирате с различни пълнежи, като добавите спанак, лапад или дори ябълки, ако искате нещо по-различно.

Заключение:

Перфектната баница със сирене може да бъде изключително лесна за приготвяне, стига да следвате тези стъпки и да се насладите на вкусната традиция. Сега, когато знаете как да я приготвите, можете да я сервирате на семейството и приятелите си, като добавите и чаша айрян за пълно удоволствие.