Баницата е една от най-обичаните български закуски, която присъства на трапезата по всяко време на годината. Тя е перфектният избор за закуска, обяд или вечеря. Вкусната, сочна баница със сирене е класика, която никога не излиза от мода. Ако искате да я приготвите у дома и да се насладите на автентичния й вкус, следвайте нашата проста рецепта.
Необходими продукти:
- Кори за баница – 1 пакет (500 г)
- Масло – 150 мл
- Яйца – 5 бр. (може да се използват и 2 или 3 яйца)
- Кисело мляко – 1 кофичка (400 г)
- Бакпулвер – 1 бр.
- Сирене – 300 г (или повече, ако харесвате да има повече сирене)
- Добавянето на кашкавал и други съставки е по избор
Начин на приготвяне:
- Приготвяне на сместа
В купа разбийте яйцата и добавете киселото мляко и бакпулвера. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките. - Натрошаване на сиренето
Натрошете сиренето на малки парченца в отделен съд. - Приготвяне на мазнината
Разтопете маслото и го смесете с олиото, за да получите равномерна смес. - Намазване на корите
С четка намажете корите с мазнината, като използвате сместа от масло и олио. Работете по две кори наведнъж, за да получите хрупкава и сочна структура на баничката. На всяка двойка кори сипвайте равномерно по 5-6 супени лъжици от сместа и поръсвайте със сирене. - Навиване на корите
Навийте корите на рулца откъм късата им страна, за да се получат по-дебели и сочни парчета. След това поставете рулата в тава, намазана с мазнина, подреждайки ги на охлюв. Намажете отгоре с малко мазнина, за да се получи хубава златиста коричка. - Печене
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180°C. Печете за около 40-45 минути, докато баницата стане златиста и хрупкава. - Задушаване на баницата
След като баницата е готова, извадете я от фурната, завийте я с кърпа. Оставете я за около 10-15 минути. - Сервиране
Поднесете готовата баница със сирене с чаша айрян и се наслаждавайте на невероятния вкус!
Съвети за перфектната баница:
- Ако предпочитате по-сочна баница, добавете малко повече кисело мляко или сирене.
- За по-хрупкава коричка, не забравяйте да намажете баницата с мазнина преди и след печенето.
- Можете да експериментирате с различни пълнежи, като добавите спанак, лапад или дори ябълки, ако искате нещо по-различно.
Заключение:
Перфектната баница със сирене може да бъде изключително лесна за приготвяне, стига да следвате тези стъпки и да се насладите на вкусната традиция. Сега, когато знаете как да я приготвите, можете да я сервирате на семейството и приятелите си, като добавите и чаша айрян за пълно удоволствие.